Kastrace

Kastrace

Kastrace feny a kočky

Kastrací se rozumí chirurgické odstranění pohlavních žláz, tedy vaječníků, v některých případech dělohy, u samic. Důvody pro kastraci mohou být různé:
zabránění rozmnožování zvířete (např. v případě, že chováte jedince opačného pohlaví dohromady – může dojít k zabřeznutí již v 6ti měsících věku!)

  • potlačení nežádoucích projevů pohlavního chování (neposlušnost při hárání u fen, projevy mrouskání u koček, v některých případech i nežádoucí močení mrouskajících koček)
  • prevence vzniku onemocnění pohlavních orgánů a s nimi spojených komplikací
  • léčba onemocnění pohlavích orgánů především u starších nekastrovaných zvířat

Čemu lze kastrací předejít?

  • nechtěnému zabřeznutí (nejčastější u koček, žijících venku, neexistuje 100% spolehlivá antikoncepce bez nežádoucích účinků)
  • pyometře – hnisavému zánětu dělohy (hlavně u starších fen a koček)
  • pseudograviditě – falešné březosti, u některých fen se vyskytuje po každém hárání (tvorba mléčného sekretu a otok mléčných žláz, může přejít i v zánět mléčných žláz)
  • tvorbě nádorů na mléčné žláze (při kastraci před 1. háráním 100% ochrana)
  • vzniku cyst na vaječníkách – často bývají hormonálně aktivní a mohou mít za následek i kožní problémy

Kdy kastrovat?

  • preventivně doporučujeme fenky a kočky ve věku 6 – 7 měsíců (před prvním nebo těsně po první říji)
  • kastraci lze provést kdykoliv, nedoporučujeme však zákrok provádět během říje nebo falešné březosti
  • pokud je u straší fenky nebo kočky diagnostikován zánět dělohy nebo útvary na mléčné žláze, měla by se kastrace provádět bezodkladně
  • preventivní kastrace je nejlepší provádět v zimních měsících

Předoperační péče:

Doma: hladovka 12 hodin, 1-2 hodiny před zákrokem také schovat misku s vodou V ordinaci: klinické vyšetření zvířete, případně preventivní vyšetření krve

Průběh zákroku:
Vaše zvířátko u nás dostane nejprve injekci se sedativy do svalu, po kterých se po 10 – 15-ti minutách výrazně zklidní. Poté je anestezie vedena u feny inhalačně (směs kyslíku s narkotickým plynem Isofluranem). Kočkám jsou další anestetika podávána nitrožilně prostřednictvím zavedené kanyly. Injekčně podáváme ještě analgetika a antibiotika. Dalším krokem je příprava operačního pole, tedy vystříhání chlupů na břiše, omytí a dezinfekce břicha. Dutina břišní se otevře řezem vedeným středovou linií břicha. Po vybavení vaječníků následuje jejich podvázání vstřebatelným šicím materiálem, vyjmutí z dutiny břišní a nakonec se uzavře dutina břišní, podkoží a kůže. Tu šijeme intradermálním stehem, kdy je šití schováno a nehrozí tak vykousání stehů.

Pooperační péče:
Zvíře pouštíme domů až po úplném probuzení. Po operaci obdržíte přesný návod jak o fenku nebo kočku doma pečovat a na co dát pozor. Rána by měla být udržována v čistotě, nenechte zvíře ránu olizovat, také by měla mít klidový režim než se rána zahojí. Kontrolu doporučujeme druhý den a poté dle potřeby. Stehy obvykle vyndaváme za 7-10 dní.

Komplikace kastrace:
1-2 % zvířat

  • u fen velkých plemen, se po kastraci může vyskytnout komplikace v podobě inkontinence moči a to zejména u velkých plemen -tento problém se dá však velmi dobře potlačit podáváním léků (Propalin)
  • intolerance použitých anestetik, léků, šicího materiálu nebo sklouznutí podvazů

Pokud shledáte na svém zvířeti jakékoli známky nemoci, neprodleně nás navštivte.

Kastrace psa a kocoura

Kastrací se rozumí chirurgické odstranění pohlavních žláz, tedy varlat.

Důvody pro kastraci mohou být různé:

  • u psa utíkání za fenami či nadměrná sexuální aktivita (masturbace vedoucí k sebepoškozování), agresivita díky stresu z hárajících fen v okolí
  • u kocoura značkování močí, které je doprovázeno nepříjemným zápachem, toulání a boje s jinými kocoury, agresivita nekastrovaných kocourů, kteří nejsou využíváni ke krytí vůči majiteli
  • u straších psů hlavně nádory varlat a benigní hyperplazie prostaty (zvětšení prostaty) nebo tumory v okolí konečníku
  • kryptorchismus (jedno nebo obě varlata nesestouplá v šourku)

Čemu lze kastrací předejít?

  • nádory varlat (některé mohou být hormonálně aktivní a jejich příznakem může být kožní onemocnění)
  • benigní hyperplazie prostaty (zvětšení prostaty)
  • tumory v okolí konečníku – jsou testosteron dependentní (jejich tvorba je závislá na hladině testosteronu)

Kdy kastrovat?

  • kocoury ideálně ve věku 6-7 měsíců (lze provádět již od věku 3.měsíců)
  • psy ve věku cca 1 rok (pokud jsou kryptorchidní – mají jedno varle v břiše, nebo v kůži, může ještě do roka sestoupit, ne později než do 3 let, pak už se z varlete uloženého jinde než v šourku může vytvořit nádor)

Předoperační péče:

Doma: hladovka 12 hodin, 1-2 hodiny před zákrokem také schovat misku s vodou 
V ordinaci: klinické vyšetření zvířete (kontrolujeme i uložení varlat), případně preventivní vyšetření krve

Průběh zákroku:
Vaše zvířátko u nás dostane nejprve injekci se sedativy do svalu, po kterých se po 10 – 15-ti minutách výrazně zklidní. Poté je anestezie vedena podáváním nitrožilních anestetik prostřednictvím zavedené kanyly. U straších jedinců provádíme zákroky však pouze v inhalační anestezii. Injekčně podáváme ještě analgetika a antibiotika. Příprava operačního pole spočívá v odstranění chloupků v oblasti šourku, umytí a dezinfekce kůže. U kocoura se řezem otevře dutina šourku, vybaví se varle a vstřebatelným šicím materiálem se podváže semenný provazec, poté se varle odstraní. Stejně tak se postupuje u druhého varlete. Kastrační rána se u kocoura nešije, sekret který se zde v malém množství po operaci tvoří, tak může volně odtékat a nehromadí se v šourku. U psa se postupuje obdobně s tím rozdílem, že se místo šourku nařízne kůže před šourkem, tímto otvorem jsou pak postupně obě varlata vybavena. Po podvázání semenného provazce a odstranění varlat se zašije podkoží a nakonec kůže. Tu šijeme intradermálním stehem, kdy je šití schováno a nehrozí tak vykousání stehů.

Pooperační péče:
Zvíře pouštíme domů až po úplném probuzení. Po operaci obdržíte přesný návod jak o psa nebo kocoura doma pečovat a na co dát pozor. Rána by měla být udržována v čistotě, nenechte zvíře ránu olizovat, také by měla mít klidový režim než se rána zahojí. Kontrolu doporučujeme druhý den a poté dle potřeby. Kocour, který chodí ven, by měl zůstat v domácím prostředí alespoň 1-2 dny. Stehy obvykle vyndaváme za 7-10 dní.

Komplikace kastrace:
1-2% zvířat může dojít k infekci operačních ran, sklouznutí podvazů nebo intoleranci použitých léčiv či materiálu. Rána by neměla otékat či krvácet pokud se tak u vašeho zvířete stane, je nutné neprodleně vyhledat veterinární ošetření, stejně tak pokud shledáte jiné známky nemoci. V důsledku hormonálních a dalších změn, ke kterým dochází u kastrovaných zvířat, by se měli krmit speciálními krmivy pro kastráty, předchází se vzniku obezity zvířete a s ní spojených komplikací. Obezita je jedním z predispozičních faktorů v tvorbě močových kamenů u kastrovaných kocourů a následnému ucpání močových cest.