Správná péče o psí a kočičí zuby

Správná péče o psí a kočičí zuby

Všichni majitelé pejsků a kočiček, kteří chtějí maximum pro zdravý a spokojený život svého mazlíčka by neměli zapomínat na péči o dutinu ústní, zejména zuby.

Jak poznáte, že je s tlamičkou vašeho mazlíčka něco v nepořádku? Pokud splňujete i jen jediný bod níže uvedeného seznamu, je nejvyšší čas požádat svého veterináře o pomoc:
Z tlamy vašeho mazlíčka se line nelibý zápach (stejný problém jako u lidí se zápachem z úst)

  1. Skutečně jsou v tlamičce všechny zoubky, nechybí nějaký?
  2. Na zubech je nános plaku či dokonce zubního kamene.
  3. Zuby jsou ulámané, deformované či mají jinou než světle nažloutlou barvu (např. černá, oranžová, pruhovaná).
  4. Mazlíček nechce poslední dobou moc jíst či žvýká velmi opatrně a nebo preferuje jednu stranu.
  5. Z tlamičky pejskovi/kočičce vytékají sliny s krví.
  6. Dásně jsou zarudlé, bolestivé na dotek.

Nyní již poznáte, že má váš pejsek/ kočička problémy se zuby. Ale co s tím? Nejdříve si domluvte vyšetření u svého veterináře, který vám poradí co s tím a navrhne postup léčby.

Preventivní péče o zuby je nejlevnější a nejúčinnější, lze tak předcházet mnoha zdravotním problémům.

Jak tedy správně pečovat o zvířecí zuby?
Každodenní čištění zubů zubním kartáčkem je nejjednodušší a nejlevnější způsob. A pokud navíc použijete enzymatickou ochucenou zubní pastu, je výsledek víceméně zaručen.

Návod a postup čištění zubů kartáčkem u koček a psů

Co dělat, když pejsek či kočička nechtějí spolupracovat při čištění zubů?

  •  Na čištění zubů je potřeba postupný návyk, ideálně je začít ve štěněcím či kotěcím věku, avšak ani v dospělosti nemusíte házet flintu do žita, na čištění zubů lze navyknout i staršího jedince, jen to chce trpělivé a jemné zacházení.
  • Další možností je na dásně a zuby aplikovat speciální enzymatické gely, které mazlík svým jazykem roznese po dutině ústní a zubech. Toto je nutné provádět 2x denně. Výsledek je vidět po cca 1 měsíci aplikací.
  • Pokud pejsek či kočička nespolupracují vůbec a do tlamky si nenechají sáhnout, lze zvolit přípravky, které se přidávají do vody či krmiva (např. Plaque-off) . Obsahují přírodní účinné látky, které rozrušují plak a osvěžují dech mazlíčků. Pravidelným užíváním se množství plaku viditelně sníží.
  • Na osvěžení dechu jsou na trhu i ústní spreje pro zvířata, nejenže osvěží dech, ale navíc i díky obsaženým látkám pomáhají s dezinfekcí dutiny ústní a enzymy v nich obsažené rozpouštějí zubní plak.
  • Pomoci mohou i speciální granule, které podpoří boj se zubním kamenem. Každý veterinář vám jistě nějaké chutné granulky doporučí.
  • Žvýkací tyčinky mají obdobnou funkci jako lidská žvýkačka, jejich účinnost je okolo 30 % a to pouze v případě, že pejsek tyčinku doopravdy poctivě žvýká. Pro kočičky je alternativou podávání syrového či vařeného masa.

Obr.č.takhle mají vypadat zdravé psí zubyTakto vypadají zdravé zuby, o které se pravidelně pečuje.

Věříme, že péče o zuby vašeho mazlíčka pro vás bude již snadná.      V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit přímo v ordinaci