Pojištění zvířat – buďte připravení

Pojištění zvířat – buďte připravení

Každý majitel domácího mazlíčka by měl počítat s tím, že dříve nebo později může nastat situace, kdy zdravotní stav zvířete bude vyžadovat náročnější diagnostiku, léčbu nebo i operaci. Jelikož jsou veterinární úkony a léky hrazené majitelem, může tato okolnost výrazně zasáhnout rodinný rozpočet. Chcete-li být na nečekané situace připraveni, je  pojištění  zvířat vhodným řešením.

Pojištění zvířat – co to je?

Pojištění se uzavírá mezi majitelem zvířete a pojišťovnou a pokrývá  veterinární péči o domácí mazlíčky. Každá pojišťovna má však jiné podmínky a pokrývá jiné náklady spojené s veterinární péči. Proto si projděte nabídky různých pojišťoven a vyberte tu, která nejlépe splňuje vaše požadavky. Pečlivě si přečtěte smluvní podmínky, na které pak upozorněte svého veterináře. Cena pojistného je závislá na velikosti a věku zvířete, výšce pojistného plnění a spoluúčasti.

Jaké jsou podmínky?

Každá pojišťovna má jiné podmínky. Obecně však platí, že zvíře musí být označené ideálně čipem případně tetováním. Také musí být zdravé, nesmí trpět vrozenou vadou, chronickým onemocněním anebo následky z předchozího úrazu či nemoci.  Některé pojišťovny mají pak i věkové nebo váhové limity.

Jak si pojistku uplatnit?

V případě “pojistné události”, v tomto případě návštěvy veterinárního lékaře, je potřebné si od něho vyžádat zdravotní zprávu, kde bude mimo jiné uveden i kód mikročipu/tetování. Tuto zprávu pak můžete předložit pojišťovně s popisem pojistné události – tudíž toho s čím se zvíře léčí. Pojišťovna po potvrzení o úhradě léčby pak odečítá spoluúčast a zbývající částku vyplatí.  

Pozor na podmínky!

Vždy si pečlivě prostudujte smlouvu. Existují  situace, na které se pojištění nevztahuje. Například: preventivní úkony jako očkování nebo odčervení, stomatologické zákroky (pokud chrup není poraněn úrazem), kastrace, kožní problémy… Pojištění se také většinou nevztahuje na veterinární diety a doplňky stravy. Dále je důležité zjistit, jak dlouhá léčba je pojišťovnou hrazena a také jestli  je v podmínkách zahrnuta nutná hospitalizace a na jak dlouho. Pojišťovny si navíc také mohou vymezit čekací dobu, tedy dobu od sjednání pojištění, během které nebudou vzniklé události ještě proplácené.